O STREHAHPrva grajena bivališča, ki so nadomestila jame in votline, v katerih je človek najprej našel zatočišča, so bile le strehe – veje preko jame, kože na mamutovih oklih, šotori, igluji. Danes je streha pomemben konstrukcijski del hiše, ker jo ščiti pred vremenskimi neprilikami kot so padavine, mraz, vročina, veter. Streha izpolnjuje vse tiste funkcije, ki jih ima fasada, le da so ti pogoji še bolj ekstremni.


Poleg funkcionalne naloge ima streha tudi močno likovno vlogo. V posameznih regijah so se glede na podnebne značilnosti izoblikovale različne oblike streh s svojstvenimi lastnostmi, ki so pomemben del kulturne dediščine. Volumen pod ostrešjem je bil do nedavnega prazen in ni imel posebne funkcije. V zadnjih letih, ko so cene novozgrajenih stanovanj zelo visoke, se ta podstrešni prostor velikokrat izkorišča za bivanje. Sodobna gradiva in tehnologije gradnje omogočajo izgradnjo prijetnih stanovanjskih prostorov, ki s svojo raznolikostjo in razgibanostjo celo presegajo klasična ortogonalna stanovanja in včasih izražajo močno osebno noto stanovalcev.


Ugodno počutje v prostoru zagotavljajo optimalno izbrana in vgrajena toplotna izolacija, primerna in zadostna naravna osvetlitev, notranje obloge in pohištvo iz naravnih in zdravih gradiv ter zanesljiva in varna strešna kritina s čim daljšo življenjsko dobo. Naravo in vrt, ki je velika dobrina hiše v nivoju terena, in je sicer precej oddaljena od podstrešnih stanovanj, nadomestijo terasa, zelena streha ali zimski vrt.


Bivanje v podstrešnem stanovanju torej ni več le ena od možnih rešitev stanovanjskega problema, ampak postaja čedalje bolj nov izziv v bivalni kulturi.


Podstrešna stanovanja, ki so imela nekdaj prizvok nečesa manjvrednega, so danes pogosto celo bolj cenjena kot konvencionalna stanovanja z dolgočasnimi kubičnimi prostori, standardnimi višinami stropa in pravokotnimi okenskimi odprtinami. Prostor pod poševno streho odlikujejo: razgibani volumni, dekorativni konstrukcijski detajli, vidno leseno ostrešje ter igra svetlobe in sence, ki prodira skozi različno velika in oblikovana okna.


Poleg tega podstrešen prostor dopušča številne možnosti za oblikovanje notranjega prostora. Pri njem imamo veliko več možnosti, da ustvarimo zanimiv in romantičen prostor, ki odraža identiteto lastnika, kot v klasičnem stanovanju. Visok strop dopušča tudi vključitev podestov, notranjih balkonov in galerij, ki popestrijo prostor, ustvarijo zanimive poglede in polskrite kotičke. Vse to da ambientu poseben čar in zanimivost.